Het voelen van zelfliefde en jezelf liefdevol behandelen, dat is het uitgangspunt van de methode: zelfliefde, je bent een kind. In dit artikel lees je over de toepassing van deze methode, ondersteund door een bijbehorende oefening. Dit zodat jij zelfliefde kunt beleven en voelen, precies voor wie jij nu bent.

[Beluister hier de aanvullende podcast aflevering: Zelfliefde, je bent een kind]

Weinig of geen zelfliefde
Als je weinig of geen zelfliefde voelt kan dit jouw leven dusdanig beïnvloeden dat jij je ongelukkig, slecht of zelfs depressief voelt. Negatieve gedachten over jezelf en/of jezelf slecht behandelen zorgen voor een afwezigheid van zelfliefde. Daarom is het fijn om te weten dat je met deze methode gelijk een einde maakt aan die afwezigheid van zelfliefde, zodat je opnieuw zelfliefde kan beleven.

Toepassen van de methode
Bij alles wat je denkt of doet ga jij jezelf één vraag stellen. Die vraag bestaat uit een basis en een toevoeging. De basis is: “Zal ik dit mijn innerlijk kind…”. De toevoeging bestaat uit: vertellen, toedienen of laten doen. Door het gebruik van de vraag en de toevoeging onderzoek je de aanwezigheid of afwezigheid van zelfliefde. Daarna is het de bedoeling dat je handelt naar het antwoord. Zodat je jezelf de mogelijkheid geeft om opnieuw zelfliefde te beleven.

Benieuwd hoe dit werkt? Hieronder vind je de uitleg over de vraag en de toevoegingen, zodat je daarna de methode zelf kan toepassen.

De basis: zal ik dit mijn innerlijk kind
Het innerlijk kind verwijst naar een bijzonder, liefdevol en open kind. Een kind door zijn of haar jonge leeftijd, zo onbevangen en puur, zo prachtig en stralend, wat vol verwondering openstaat voor alles uit de buitenwereld.

Het is niet zomaar een kind. Het is je vroegere jij. Het eerste liefdevolle beeld of gedachte van de vroegere kleine jij die er nu in je bewustzijn opkomt. Kijk maar eens in jezelf. Hoe ziet jouw innerlijk kind eruit? Wat is daar je leeftijd? Hoe voelt hij of zij zich?

Het is jouw innerlijk kind. Daar ga jij je mee verbinden, door middel van je aandacht naar binnen te richten en daarmee je innerlijk kind te ‘zien’. Dat is de basis. Vervolgens komt daarna de toevoeging.

De toevoeging: vertellen, toedienen of laten doen
De toevoeging bestaat uit drie mogelijkheden: vertellen, toedienen of laten doen.

Toevoeging: vertellen
“Zal ik mijn innerlijk kind … vertellen?” De toevoeging vertellen verwijst naar de manier hoe jij over jezelf denkt. Daarmee onderzoekt het zelfliefde in hoe jij via je gedachten tegen of over jezelf praat. Je kunt elke gedachte onderzoeken op de beleving van zelfliefde. Dit doe je door een gedachte in het perspectief van je innerlijk kind te plaatsen.

Als voorbeeld lees je de gedachte: “Ik ben dik, ik vind mijzelf lelijk.”. Zou je dat je innerlijk kind vertellen? Als je dat zou doen klinkt dat als: “Je bent dik, ik vind jou lelijk.” Hoe aanvallend en beschadigend zou dit zijn voor jouw innerlijk kind?

Nu een andere gedachte. “Ik kan ook niks goed doen, ik ben waardeloos.” Hoe klinkt dat wanneer je dat tegen je innerlijk kind verteld? “Jij kan ook niks goed doen, jij bent waardeloos.” Dat tegen je innerlijk kind zeggen is belachelijk. Dat is de afwezigheid van liefde en daarmee is het dus ook de afwezigheid van zelfliefde. Want jij bent jouw innerlijk kind.

Toevoeging: toedienen
“Zal ik mijn innerlijk kind … toedienen?” De toevoeging toedienen verwijst naar wat jij jezelf toedient en dus geeft. Daarmee onderzoekt het de zelfliefde voor je lichaam en geest. Je kunt alles wat jij jezelf toedient onderzoeken op de beleving van zelfliefde. Dit doe je door elke toediening in het perspectief van je innerlijk kind te plaatsen.

Stel je voor, je rookt sigaretten. De vraag wordt dan: Zal ik mijn innerlijk kind sigaretten toedienen? Nee, dat wil je niet. Je innerlijk kind sigaretten laten roken is de afwezigheid van liefde. Daarmee is het dus ook de afwezigheid van liefde voor jezelf. Want nogmaals, jij bent jouw innerlijk kind.

Nu een meer maatschappelijk geaccepteerde consumptie. Bijvoorbeeld wijn of bier. De vraag wordt dan: Zal ik mijn innerlijk kind wijn toedienen? Of misschien zelfs: Zal ik mijn innerlijk kind bier laten drinken net zolang tot hij/zij dronken wordt?  Nee, natuurlijk niet. Je innerlijk kind alcohol laten drinken is de afwezigheid van liefde. En dus ook de afwezigheid van liefde voor jezelf.

Toevoeging: laten doen
“Zal ik mijn innerlijk kind … laten doen?” De toevoeging laten doen verwijst naar jouw gedrag.

Daarmee onderzoekt het de beleving van zelfliefde in je dagelijkse bezigheden. Je kunt alles wat jij jezelf laat doen onderzoeken op de beleving van zelfliefde. Dit doe je door jouw gedrag in het perspectief van je innerlijk kind te plaatsen.

Voorbeelden
(*waar hij staat kan ook zij gelezen worden en andersom)

Gedrag: Ik pas mij altijd aan anderen aan. Ik sta op de tweede plaats.
Innerlijk kind: Mijn innerlijk kind moet zich aanpassen aan anderen en staat op de tweede plaats.
Zal ik dat mijn innerlijk kind laten doen?

Gedrag: Ik zorg dat mijn huis altijd schoon is. Ik ruim drie keer per dag op.
Innerlijk kind: Mijn innerlijk kind moet zorgen dat zijn huis altijd schoon is. Hij moet drie keer per dag alles opruimen.
Zal ik dat mijn innerlijk kind laten doen?

Gedrag: Ik werk altijd hard en net even te lang door. Ik voel hierdoor stress. Maar dat hoort erbij.
Innerlijk kind: Mijn innerlijk kind moet altijd hard en net even te lang doorwerken. Hij voelt daardoor stress. Maar hij moet accepteren dat dit erbij hoort.
Zal ik dat mijn innerlijk kind laten doen?

Gedrag: Ik eet vaak ongezond. Ik vind het niet nodig om gezond eten voor mijzelf te koken.
Innerlijk kind: Mijn innerlijk kind eet vaak ongezond. Ik vind het niet nodig om gezond eten voor haar te koken.
Zal ik dat mijn innerlijk kind laten doen?

Hoe is het voor jou om bovenstaande voorbeelden te lezen? Word je ergens bewust van en is er een behoefte om dat te veranderen? Zijn er voorbeelden herkenbaar? Ben je al bezig met het spiegelen van je eigen gedrag? Of merk je een weerstand bij jezelf?

Omgaan met weerstand
Het kan zijn dat je gedachten van weerstand opmerkt. Gedachten zoals: ik ben toch volwassen, ik vind alcohol lekker of dit vind ik overdreven. Het is belangrijk om bewust te worden van die gedachten, want juist onder die gedachten zit jouw zelfliefde.

Blijf daarom scherp op de gedachten van weerstand en onthoud dat je bezig bent om op een nieuwe manier zelfliefde te beleven. Dit doe je door je innerlijk kind te laten spiegelen wat jij jezelf vertelt, toedient of laat doen. Bij weerstand is het belangrijk om het volgende te onthouden: je wilt zelfliefde voelen en daarbij is de gezondheid van je innerlijk kind belangrijker dan jouw weerstand gedachten!

Toepassing in je dagelijks leven
De methode bestaat uit de basisvraag en de toevoeging. Deze is verwerkt in één oefening die bestaat uit drie stappen.
In stap 1 bepaal wat je wilt onderzoeken. Dit kunnen je gedachten, je toediening of je gedrag zijn.
In stap 2 word je bewust van en omarm je de afwezigheid van zelfliefde.
In stap 3 ga je opnieuw zelfliefde beleven.

De oefening
Stap 1: Bepaal wat je wilt onderzoeken
Onderzoek zelfliefde in je gedachten

Onderzoek je gedachten door jezelf af te vragen:
Zal ik dit mijn innerlijk kind … vertellen?

Wat vertel jij je innerlijk kind?
Hoe voelt je innerlijk kind zich dan?
Is er een afwezigheid van liefde voor je innerlijk kind?
En daarmee een afwezigheid van liefde voor jezelf omdat jij jouw innerlijk kind bent?

Onderzoek zelfliefde in wat je jezelf toedient
Onderzoek wat je jezelf toedient door jezelf af te vragen:
Zal ik dit mijn innerlijk kind … toedienen?

Wat geef jij je innerlijk kind?
Hoe voelt je innerlijk kind zich dan?
Is daardoor een afwezigheid van liefde voor je innerlijk kind?
En daarmee een afwezigheid van liefde voor jezelf omdat jij jouw innerlijk kind bent?

Onderzoek zelfliefde in je gedrag in het dagelijks leven
Onderzoek wat je jezelf laat doen door jezelf af te vragen:
Zal ik dit mijn innerlijk kind … laten doen?

Wat laat jij je innerlijk kind doen?
Hoe voelt je innerlijk kind zich dan?
Is daardoor een afwezigheid van liefde voor je innerlijk kind?
En daarmee een afwezigheid van liefde voor jezelf omdat jij jouw innerlijk kind bent?

Stap 2: Bewustwording en omarmen
Zou jij je innerlijk kind veroordelen als hij of zij geen zelfliefde heeft? Nee, bij de afwezigheid van liefde wil je je innerlijk kind omarmen, geruststellen, troosten en van hem of haar houden. Zodat hij of zij ermee kan zijn. En omdat jij je innerlijk kind bent, wil je dit ook bij jezelf doen. Jezelf omarmen, geruststellen, troosten en van jezelf houden. Zodat jij er mee kan zijn. Want zelfliefde omarmt ook de afwezigheid van zelfliefde. Geef en neem hiervoor genoeg tijd en ruimte. Vervolgens ga je naar stap 3.

Stap 3: Zelfliefde beleven
Zelfliefde beleven betekent zelfliefde leven. Eerst deed je iets waardoor de afwezigheid van zelfliefde in je leven verscheen. Bijvoorbeeld negatief denken over jezelf. Overmatig gebruik van alcohol. Of jezelf tot stress werken. Nu ga je iets doen waardoor de aanwezigheid van zelfliefde in je leven verschijnt.

Dat iets doen, is jouw nieuwe gedrag vanuit zelfliefde. Als liefdevol antwoord op je innerlijk kind vraag. Voor de beleving van zelfliefde doe je wat jouw innerlijk kind verlangt. Vraag het aan je innerlijk kind. Kijk en luister waar hij of zij behoefte aan heeft. Is dat bescherming, knuffelen, rust, spelen, de natuur in of samen met iemand wat leuks doen? Verzorg je innerlijk kind met liefde en daarmee jezelf met zelfliefde.

Zelfliefde voelen
Hoe meer je nieuwe gedrag uit zelfliefde bestaat, hoe meer jij zelfliefde beleefd. Het is door zelfliefde beleven dat je dit ook steeds meer gaat voelen. Zodat de aanwezigheid van zelfliefde zich meer uitbreidt, het volledig door je heen gaat stralen en het een natuurlijke staat van zijn wordt. Met als resultaat dat jij continu liefde voor jezelf voelt en van daaruit handelt, precies om wie jij nu bent.

<3 Jim Landman

Waardevol artikel? Help ons mee om iedereen goed te leren omgaan met zijn of haar gevoeligheid. Dit doe je door onze content te delen op sociaal media of via de deel-knop. Heb je een vraag over jouw gevoeligheid? Wij bespreken jouw vraag in de Gevoelig Zijn podcast! Ga naar gevoeligzijn.nl/vraag. <3 Gevoelig Zijn

Foto: © Claudia Hendriks