Egoïsme en zelfliefde worden nogal eens verward. In dit artikel lees je waarom zelfliefde niet egoïstisch is en leer je de twee  intenties waarmee je naar jezelf kunt kijken.

Egoïsme versus zelfliefde
Egoïsme is in essentie angst. Het uit zich vaak in zelfzucht en eigen belang. Als we kijken waar egoïstisch gedrag vandaan komt, komen we uit op een onderliggende tekort gedachte. Bijvoorbeeld: ik ben niet goed genoeg, ik ben niets waard, ik doe er niet toe. Vanuit die onzekerheid bestaat er een bewijsdrang en volgt er gedrag waarbij je aan anderen (en jezelf) wilt laten zien dat je het wel goed voor elkaar hebt. Bijvoorbeeld door middel van die mooie auto, goede baan, hippe kleding en indrukwekkende foto’s op Instagram. Egoïsme is gericht op hoe je overkomt bij anderen en hoe je het perfecte plaatje van jezelf kunt nastreven. Goed voor jezelf zorgen in de vorm van egoïsme gaat vaak over een gelukkig en goed gevoel op korte termijn en uit zich in een competitieve vorm. Daarbij gaat het vaak ten koste van je gezondheid, van iemand anders of van de natuur.

Zelfliefde is in essentie liefde. Zelfliefde is goed voor jezelf zorgen en voor jezelf kiezen vanuit een liefdevol hart. De dieperliggende drijfveer is genegenheid naar jezelf. Gedachten die hierbij helpen zijn: ik ben het waard, ik mag er zijn, ik gun mezelf het beste. Zelfliefde is niet competitief. Toch vergt het soms moed en doorzettingsvermogen, omdat het effect wellicht pas op lange termijn merkbaar is. Leven vanuit zelfliefde draagt bij aan je persoonlijke geluk en welzijn. En hoe meer zelfliefde je hebt, hoe onbaatzuchtiger je acties worden. Deze belangeloosheid zorgt voor veel meer vrede in je omgeving en in de wereld.

Hoe doe je dat dan, jezelf liefhebben?
Word beste vrienden met jezelf, zorg voor jezelf zoals je ook voor je allerbeste vriend of vriendin zou zorgen, gun jezelf wat je ook je dierbaren toewenst en besef dat iedereen gelijkwaardig is. Je bent dus niet meer dan een ander, maar zeker ook niet minder!  

Leef het!
Zelfliefde is geen concept om over na te denken. Zelfliefde gaat over doen, ervaren en beleven. Zelfliefde is voor jezelf gaan staan. Het betekent trouw zijn aan jezelf vanuit een liefdevol hart, ongeacht wat je omgeving van jouw verwacht of daarvan vindt. Hoe meer mensen zichzelf liefhebben en zich daardoor gelukkiger voelen, hoe meer dit bijdraagt aan een betere wereld. Besef daarom dat zelfliefde niet alleen voor jezelf heel waardevol is, maar ook voor je directe omgeving en daardoor bijdraagt aan een betere wereld.

<3 Heleen Reijnierse

Waardevol artikel? Help ons mee om iedereen goed te leren omgaan met zijn of haar gevoeligheid. Dit doe je door onze content te delen op sociaal media of via de deel-knop. Heb je een vraag over jouw gevoeligheid? Wij bespreken jouw vraag in de Gevoelig Zijn podcast! Ga naar gevoeligzijn.nl/vraag. <3 Gevoelig Zijn

Foto: © Claudia Hendriks