“De afgelopen dagen waren hemels. Door de drukte en veranderingen die door ons leven heen denderde als de sneltrein naar bestemming oneindig, was deze genoodzaakt een tussenstop te maken. Als eindpunt dat moment waar je realiseert: en nu kalmte vereist naar een plek dat ons kan geven dat wat wij nodig hebben’. Dat was onze wens. Het was rust waar wij naar opzoek waren, even weg van daar waar het eigenlijk altijd zo druk is en chaotisch.”


Verandering is goed

Veranderingen op een positieve manier zijn te gek! Als ouders willen we allemaal het beste voor ons gezin en pakken dan ook mooie kansen aan om te verbeteren en het leven een positieve bijdrage te geven.
We delen met onze kinderen alles wat we meemaken in ons drukke grote mensenleven niet alleen wat wij vertellen maar ook alles wat ze om hun heen horen slaan ze op.
Door ons eigen enthousiasme verwachten we dan dat zij ook altijd enthousiast meebewegen en delen in dat stukje vreugde wat wij denken te geven.
Maar wat als structuur en regelmaat met zo min mogelijk veranderingen voor jouw gezin het beste is? Dan is er een hoop dat komt kijken bij dit alles en lijkt de vreugde ballon soms zo op knappen te staan omdat de weg om samen de uiteindelijke vreugde delen toch even iets langer is.

Life is like baking a cake

Voor ons meisje is alle informatie die zij binnen krijgt net als een taart bakken.
Niet wetende wat te doen krijgt zij zo alle ingrediënten voor haar neus en maak er maar wat moois van!
Hey, wel straks zeggen hoe mooi de taart is he! Want uiteraard perfectie is noodzakelijk.

Naar onze kinderen ‘gooien’ we alle veranderingen en gaan er eigenlijk vanuit dat zij daar uiteindelijk iets moois van kunnen maken in hun gedachten. Dat zij de avonturen die we gaan meemaken net zo gaaf vinden als wij het vinden en okee het is even wennen maar dat komt wel goed!
Wij moeten hier in ons gezin iets meer tijd nemen het deeg wat uitgebreider kneden en vooral zorgen dat de rest van het taart bakken gestructureerd gaat.
We denken altijd maar dat we de enige zijn die de kleine koppies volpraten met informatie maar door de hele dag heen vult dit koppie zich al zo vol dat wat er verder nog bij komt vervliegt.

Wildwaterbaan

Als in een wildwaterbaan laten we ons meevoeren met alle dingen die moeten en met alles wat verwacht wordt.
Het is veel… aan de constante verwachting voldoen terwijl je ook eigenlijk de behoefte hebt om ook af toe gewoon zo maar op de rem mogen trappen, maar nee ‘nog even volhouden’ of ‘nog even doorzetten’ is vaak de reactie.
Door de stroming meegenomen worden en maar blijven doorgaan omdat je voelt dat het moet maar uiteindelijk op het punt staan om te ontploffen omdat het gewoon teveel is. Dit zijn momenten waarop ik realiseer dat we teveel hebben gevraagd en we gas terug moeten nemen. Waar hyperfocus de beste remedie is en alles wat om ons heen beweegt er even niet toe doet. Dat wat dan belangrijk is dat ben jij, mijn meisje mijn alles.

Het is oké

Dat het gewoon ook eens oké mag zijn en dat presteren en moeten soms ook vervangen mag worden door ‘het is oké zo’ en je hebt je best gedaan en dat is genoeg. Dat geeft hier zo’n fijn en heerlijk gevoel en dat zijn we echt aan het leren.
Zelf merk ik dat ik best ook steeds dat stapje verder wel eens verwacht. Het gevoel dat er meer inzit als je er maar hard genoeg aan trekt. “Kom op, even nu echt je best doen!” hoor ik mezelf ook echt zeggen.
Waar we pushen in huiswerk maken en dan willen dat het ook nog foutloos op het bureau van juf moet liggen, kunnen we in plaats daarvan ook denken: als het af is en het is in rust gegaan is dat eigenlijk al de winst.

Waar een wedstrijd sportief gespeeld wordt maar niet eindigt met de winst zou dat gevoel het vreugde gevoel kunnen zijn. Hier in ons gezin eindigt de wedstrijd die mijn meisje vaak heeft vaker met een traan dan met een lach dit door enorme teleurstelling naar zichzelf toe.
De toenemende druk van het ‘moeten’ winnen die ze dan voelt, wint eigenlijk de wedstrijd met het gevoel dat je het goed gedaan hebt.

Door goed te kijken naar jezelf als ouder mag je soms ook wel eens denken: “dit moet ik echt anders doen!”. Het geeft niet aan dat je het steeds fout hebt gedaan maar wel dat sommige dingen anders kunnen. Dat we nog steeds elke dag mogen leren en dat wat een ander zegt misschien niet altijd is wat jij vindt of doet is oké. Het kan samen bestaan.

Onze wens

De wens die we hadden is uitgekomen want we zitten toch maar even mooi op dat plekje… Ons eigen hutje op een mooie plek weg van de drukte van wat ons leven geeft. Dat puzzelstukje wat wij nog net nodig hadden om te ‘zijn’. Waar jij je kan bewegen zonder hoge verwachtingen en druk van de maatschappij. Zodra we de auto inspringen valt een deken van kalmte over ons heen op weg naar mooi Friesland. Waar je niet in het rijtje hoeft te lopen maar lekker mag rennen, waar je kan genieten van mooie bloemetjes en waar je frisse lucht krijgt, waardoor je ademhaling weer mooi en rustig wordt in plaats van gehaast.

“Want wensen mag, het kan je op de mooiste plekken brengen en je verrijken daar waar jij het nodig hebt”

De plek waar het even niet meer uitmaakt, waar jij bent wie je bent en dat laten we zo…

Ik vind je lief.

Liefs,

<3 Iris Tjaden

Waardevol artikel? Help ons mee om iedereen goed te leren omgaan met zijn of haar gevoeligheid. Dit doe je door onze content te delen op sociaal media of via de deel-knop. Heb je een vraag over jouw gevoeligheid? Wij bespreken jouw vraag in de Gevoelig Zijn podcast! Ga naar gevoeligzijn.nl/vraag<3 Gevoelig Zijn

Illustratie: © Madelief de Graaf | Liefwerk