Samen naar het strand en de zonsondergang bekijken. Zolang uitslapen als je wilt en uitgebreid ontbijten. Een berg beklimmen of een lange fietstocht maken. Jezelf compleet verliezen in een spannend boek. Samen met je vrienden BBQ’en in je achtertuin. Alleen naar de sterren kijken. Een hotelkamerdeur openen en het gevoel hebben dat je er bent. Watermeloen ijsjes eten tot de ijsverkoper je bij naam kent. Een duik in de zee nemen en over de golven springen. Tijd doorbrengen met je geliefde en samen op avontuur gaan… 

Al deze fijne dingen zorgen voor dat ultieme vakantiegevoel. Het gevoel dat je geluk een boost geeft. Maar wat is dat vakantiegevoel nu eigenlijk en hoe zorg je ervoor dat je dat voor eeuwig vasthoudt?

Bubbels

Precies een week geleden zat ik in het vliegtuig van Spanje onderweg naar Nederland. Mijn vakantie zat erop en ik was langzaam afscheid aan het nemen van de plek, de rust en de fijne mensen die ik had ontmoet.

In het vliegtuig kreeg ik het gevoel dat een deel van mij nog op vakantie was en een deel van mij alweer aan het terugkeren was naar het leven waar ik vandaan kwam. Het voelde als een soort overgang van de ene bubbel naar de andere bubbel. Hoe dichter ik in de buurt van Nederland kwam hoe voller mijn hoofd raakte met alles wat ik daar moest gaan doen of opstarten. Ineens was ik me ervan bewust dat mijn vakantiegevoel aan het verdwijnen was…

Tijdens mijn terugvlucht merkte ik op dat er meer mensen last hadden van die overgang. Ik zag bijvoorbeeld hoe ouders een schoolboek in de handen van hun kinderen drukte en zich druk maakte over het nieuwe schooljaar. Ik zag ook hoe andere passagiers bezig waren met het vol plannen van hun online agenda op hun Ipad of telefoon. Ergens achter me hoorde ik geklaag over het terugkeren naar werk en ‘het gewone leven’. Een man verderop grapte hardop: “kunnen we niet voor altijd op vakantie?”

Ineens realiseerde ik me dat de mensen tijdens mijn heenvlucht lang niet zo gestresst leken en gedroegen als tijdens mijn terugvlucht. Er was een verschil. Ik zag niet alleen veel mensen die bezig waren met plannen en organiseren van hun thuiskomst, maar ik zag vooral veel mensen die gestresst waren. Het leek alsof het vakantiegevoel er voor deze mensen nooit was geweest…

Lichtvoetigheid

Het vakantiegevoel resoneert denk ik het meeste met een gevoel van lichtheid of lichtvoetigheid. Een gevoel van vrijheid, tijd en rust. We ervaren dit doordat we simpelweg dingen anders doen dan normaal gesproken. We klimmen als het ware uit de rivier van het dagelijks leven en zoeken een nieuwe rivier op. In die nieuwe rivier zien we opeens de weerspiegeling van onszelf en de plek waar we nu staan. Onze werkelijke behoeftes drijven naar de oppervlakte omdat we door de vrije tijd die er ineens is durven los te laten. We krijgen zin om te ontdekken, nieuwe dingen te doen en onszelf over te geven aan dat wat het moment voor ons in petto heeft.

Nieuwe prikkels

Dat vakantiegevoel komt onder andere door nieuwe prikkels die we ervaren als we op een andere plek zijn of nieuwe dingen doen. Hierdoor krijgen we veel meer dan thuis nieuwe prikkels in ons systeem. Die nieuwe prikkels moeten door het brein stuk voor stuk verwerkt worden. Hierdoor krijgen we het gevoel dat we de tijd kwijt zijn en voelt het soms al na drie dagen alsof je twee weken op pad bent geweest. Eenmaal thuis belanden we in een vast ritme, nemen die prikkels af en lijkt het alsof we de dagen veel meer los van elkaar beleven in plaats van een verbonden geheel.

De kunst voor het behouden van het vakantiegevoel is om dat vaste ritme te blijven doorbreken. Iets wat ik zelf regelmatig doe zijn micro-vakanties plannen: een weekend kamperen of een lange dag hiken in de natuur. Hierdoor breng ik avontuur terug in mijn dagelijks leven en creëer ik lange momenten van ontspanning en rust. Ook sporten, tijd nemen om gezond te koken en muziek maken zorgen ervoor dat je even uit die bubbel stapt.

Iets waarvoor je niet op pad hoeft en voor mij ook goed werkt, is het geven van een thema aan mijn dag.  Gedurende de dag laat ik mezelf dan inspireren door thema’s als “liefde”, “duurzaamheid” of bijvoorbeeld “vriendschap”.

Moeten

We zijn graag streng voor onszelf en plannen het liefste die lege agenda helemaal vol. Zelfs wanneer je denkt dat je dat niet doet, ben je vaak bezig met het plannen of organiseren van andere dingen. Let maar eens op: wanneer we een vrij weekend hebben, moeten we vaak van onszelf iets nuttigs doen. We moeten boodschappen doen, de tuin onderhouden, vrienden bezoeken, dat ene boek uitlezen of alvast een planning maken voor de komende week. Ergens vinden we het kennelijk moeilijk om niets te plannen. Om helemaal niets te moeten. We vergeten de tijd nog maar zelden door de hoge verwachtingen die we onszelf opleggen.  Het zorgt ervoor dat we -meer dan goed voor ons is- in een flow van moeten en willen terecht komen. Juist ont-moeten door bijvoorbeeld te mediteren, uit het raam te staren of een paar dagen vrij te nemen, zorgt ervoor dat we ook in ons dagelijkse leven die vrijheid voelen die we tijdens de vakantie ervaren.

Time together

Niets is lekkerder dan tijdens je vakantie samen te zijn met de personen van wie je houdt. Wanneer je samen op avontuur gaat is er ineens alle tijd om met elkaar te verbinden. Er is alle tijd om elkaar liefdevolle aandacht te geven, een goed gesprek te voeren en eindeloos te dinneren. Tijd samen zorgt ervoor dat je niet alleen opnieuw in verbinding komt met de ander, maar ook met jezelf. Je zet als het ware de liefde tussen jou en de ander(en) weer centraal en dat geeft je relaties, met wie dan ook, een verdieping. Je hebt het gevoel dat je ertoe doet en ontdekt dat aandacht voor de ander hetzelfde is als aandacht voor jezelf.

Toch is tijd voor elkaar maken in het dagelijks leven vaak lastiger omdat iedereen zijn eigen agenda leeft. Voor mensen van mijn leeftijd is het heel normaal om in het dagelijks leven elkaar te zien in een hippe koffietent of in de kroeg. Wanneer ik deze plekken bezoek merk ik dat ik er vaak niet het plezier uithaal die ik zoek. Niet de verdieping en verbinding die ik wens. Als ik met mijn vrienden afspreek wil ik er in alle aanwezigheid voor ze zijn én wil ik mezelf kunnen zijn.

Door de aanwezigheid van de net iets te gedwongen gezellige sfeer in veel tenten, ben ik minder mezelf en zit een potje janken, als ik dat wil, er voor mij niet in. Tevens staat de muziek vaak net te hard om elkaar echt goed te horen en is er vaak niet de tijd om zo lang te blijven zitten als je wilt. Kortom er staat druk op ons bezoek en dat voelt onprettig.

Om deze reden bedenk ik steeds vaker andere ontmoetingsplekken. Ik zoek plekken op (vaak buiten) waar ik het gevoel heb er volledig voor de ander te kunnen zijn. Zonder timepressure. Zonder afleidingen. Ook spreek ik graag bij mensen thuis af om samen te koken, nodig ik vrienden uit voor een wandeling door het bos of ga ik op zoek naar een onbekende plek om er te picknicken. Met als resultaat: er is meer aandacht voor elkaar en zowel ik als mijn vrienden durven nog meer onszelf te zijn (en janken is toegestaan).

Grenzen verleggen

Op vakantie doe je vaak nieuwe dingen. Je treedt, meer dan normaal, buiten je comfortzone. Een comfortzone (bijvoorbeeld je werk) is een fijne plek. Het voelt er veilig en vertrouwt en je weet wie je bent op deze plek. Het gevaar van een comfortzone is alleen dat je er niets nieuws leert en dat je je grenzen niet leert verkennen. Wanneer je op vakantie gaat verken je juist die grenzen. Dit doe je alleen al doordat je in een ander ritme terecht komt als je ergens anders bent en je in een nieuwe sociale omgeving terecht komt. Nieuwe dingen doen zoals paardrijden, bergbeklimmen, tien dagen op een stilte retraite gaan, alleen buiten slapen en naar de sterren kijken of je huis pimpen, zorgen ervoor dat je je grenzen verlegt. Door je grenzen te verleggen treed je uit je comfortzone en zie je nieuwe kanten van jezelf.

Thuis zou je hiermee kunnen oefenen door eens te experimenteren met kleine dingen: rijd eens een andere route naar je werk, start een nieuwe cursus, stap op mensen af die je nog niet zo goed kent, verander je ochtendritme of maak voor jezelf een lijstje met dingen die je wilt doen om je grenzen te verleggen en doe dat. En om je grenzen te blijven verleggen kun je jezelf iedere dag de vraag stellen: waar wil ik in groeien?

Flightmode

Een van de momenten dat je even niets kunt en mag met je telefoon is in het vliegtuig. Wanneer je telefoon op flightmode staat, ga je bijna als vanzelfsprekend in de ruststand. Wat een mazzel heb je dan als je vlucht dertienuur duurt. Dit moment herinnert me er altijd aan hoeveel onrust mijn telefoon in het dagelijks leven teweegbrengt. Soms word ik boos op het ding omdat het kleine toestel van nog geen twintig centimeter groot, sinds een aantal jaren zo’n dominante rol in mijn leven is gaan spelen. Ik merk dat de afwezigheid van mijn telefoon tijdens mijn vakantie rust schept waardoor ik meer in het hier en in het nu kan zijn.

Een leven zonder telefoon is misschien ondenkbaar. Maar een digi-detox zou wellicht een eerste stap zijn naar het bewuster omgaan met je telefoon en het scheppen van meer rust in je dagelijks leven. Doe eens een 3-daagse digi-detox (vertel het wel even aan je vrienden) en schrijf daarna op welke voordelen het heeft om drie dagen offline te zijn. Of begin klein door afscheid te nemen van bepaalde groepsapps en je telefoon gewoon wat vaker op flightmode te zetten.

Pssst…

Heeft het ook niet te maken met… 

Mindset?

Wat nu als je bedenkt dat je hele leven een grote vakantie kan zijn. Dat je altijd doet wat je leuk vindt en dat je enkel positieve stress ervaart bij het doen en ontdekken van nieuwe dingen. Dat er tijd ten overvloede is en dat je het gevoel hebt elke dag geïnspireerd en uitgerust thuis te komen, waar je ook vandaan komt. Dat de zon altijd schijnt zelfs wanneer het regent. Hoewel het wellicht allemaal wat roze-wolkerig in de oren klinkt, kom ik er in mijn eigen leven steeds meer achter dat het kan. Dat je kunt doen wat je leuk vindt. Als je maar de tijd neemt om te ontdekken wat dat dan is. Dat je elke dag nieuwe dingen ontdekt. Door simpelweg je huidige patronen te onderzoeken en nieuwe aan te leren die je meer energie en voldoening geven. Door dankbaar te zijn voor de dingen die er niet zijn, die je niet hebt of vriendschappen die over zijn gegaan. Door niet alleen aandacht te besteden aan mensen die dichtbij je staan maar ook een voetganger te helpen met oversteken. Door bij jezelf na te gaan welke overtuigingen je ten diepste hebt: geloof je werkelijk dat het glas altijd halfvol is of heb je jezelf dat aangeleerd en denk je vaak in tekorten? Maar vooral door denk ik te geloven dat je niet op vakantie hoeft om het vakantiegevoel te ervaren, maar dat het vakantiegevoel misschien stiekem gaat over de mate waarin je je écht vrij voelt en doet wat je leuk vindt.

Wat denk jij?

Mooie dag,

Saar

Waardevol artikel? Help ons mee om iedereen goed te leren omgaan met zijn of haar gevoeligheid. Dit doe je door onze content te delen op sociaal media of via de deel-knop. Heb je een vraag over jouw gevoeligheid? Wij bespreken jouw vraag in de Gevoelig Zijn podcast! Ga naar gevoeligzijn.nl/vraag<3 Gevoelig Zijn

Foto: © Gevoelig Zijn