‘In het eerste lentezonnetje fiets ik naar de grote stad. Met muziek in m’n oren merk ik dat ik stiekem een beetje meezing en met mijn hand het deuntje tik op mijn stuur. Het is een mooie dag en mijn eindbestemming is een fijn terras, lekkere koffie en een gesprek waarvan ik nog meer begin te stralen’

Dat ik moeder wilde worden wist ik! Toen ik het eenmaal was dacht ik: hoe moet dit dan! Moeder zijn leer je niet dat ben je hoorde ik vaak, zelf denk ik dat je moederschap voelt en elke dag weer leert om moeder te zijn.

Geen dag is hetzelfde en het handboek: ‘Hoe ben je de perfecte moeder volg deze regels’ is volgens mij nog niet geschreven.

Je rent, vliegt en struint door de dagen heen, soms met het volste verstand wetende wat je aan het doen bent en soms ook met de gedachten aan het einde van de dag: Het is weer gelukt maar geen idee hoe!

Rennen en vliegen door de dag

Dit soort gedachten aan het einde van de dag heb ik vaak gehad.  Met Adhd razend door ons gezin vliegt de dag soms zo vlug voorbij dat ik zo snel als de gedachten van mijn dochter gaat moet schakelen. Dat tijd om na te denken over wat juist en onjuist is niet aanwezig is.

Dan ga je vertrouwen op je gevoel, ik laat me leiden door wat ik denk dat goed is. Als de uitkomst in sommige situaties dan ook voor ons samen fijn is dan is dat gevoel goed geweest.

De prikkelbaarheid die je vaak ziet bij adhd maakt ruimte voor gesprek vaak kort maar het is er, dit vraagt wel om snel schakelen want voor je het weet is de aandacht verdwenen of sla je samen de verkeerde weg in en neemt emotie het over, dan kan je wel eens denken hoe kwamen we hier ook alweer terecht?

Waar je rust creëert

De fijnste weg terugvinden doen wij dan ook altijd samen want ‘waar we samen in komen gaan we ook samen weer uit. Het gevoel wat je dan hebt als je beide weer daar bent waar het prettig voelt is euforisch samen rust creëren in ons drukke adhd ’wereldje is waar de winst zit.

Ik vind het soms best heftig maar doe alles met de liefde die ik heb voor mijn kinderen, ik luister het meest naar mijn eigen gevoel en steeds geniet ik weer van elke dag die we samen weer mogen meemaken.

Of dit nou dagen zijn met alleen maar vreugde of met momenten dat ik denk ‘WAUW hoe zijn we hier toch weer in beland’ het moment dat je weer in m’n armen ligt omdat we er toch samen weer uitgekomen zijn is het moment waarop ik durf te denken: Ik heb het goed gedaan!

Op het moment dat je beseft dat alles lekker loopt heb je ruimte om te denken: wat wil ik en waar sta ik nu eigenlijk in het leven?

Vaak begeleid door gevoel van onzekerheid heb ik veel dingen niet gedaan ook het gevoel onmisbaar te zijn omdat ik altijd zij aan zij wilde lopen met mijn kleine meid en daarbij al de energie die ik had te reserveren voor ons gezinsleven nam mij in beslag. Ruimte voelen is ruimte grijpen, daar waar je ruimte krijgt kan je ruimte gaan invullen.

Ik voel die ruimte nu, ruimte om het genieten van mijn gezin te combineren met mooie dingen die gaan komen.

‘It’s my time to shine’

Dit deed ik als moeder al maar nu ook als iemand met kwaliteiten want onzekerheid mag er zijn maar hoeft niet je belemmering te zijn voor jou eigen persoonlijke groei.

Ook al denk je dat je geen kwaliteiten of talenten hebt er is altijd wel ergens waar je opvalt.

Op het terras met die heerlijke koffie en dat fijne gesprek was mijn moment, daar werd mij duidelijk dat ik talenten heb en dat ik nu pas aan het begin sta van mooie dingen waarin ik talenten kwijt kan.

Ik heb zin in al het moois wat nog gaat komen ‘The sky is the limit ‘ je kan altijd meer dan dat je zelf denkt. Ik vlieg mee met wat er op mijn pad komt en het voelt goed!

Gooi soms je onzekerheid in je gedachten is even weg, het geeft je ruimte om te dromen over dingen die je zou willen en wie weet voel je dan ook die ruimte.

Durf te springen in het diepe en zeg soms gewoon eens volmondig JA op iets waarvan je misschien wel denkt dit kan ik niet t zal je brengen waar jij past!

Alle obstakels en regels in het leven houden ons soms tegen en verbergen het doel wat we soms zo graag willen bereiken waardoor iets soms onmogelijk lijkt.

Maar ik heb geleerd dat soms buiten de lijntjes kleuren echt heerlijk is, soms je eigen regels maken terwijl ze misschien niet kloppen met wat een ander zegt of hoe het moet is voor jou misschien wel het beste en daar gaat het om.

Pak die uitdaging of neem dat moment waarvan jij denkt: Nee dat kan ik niet, en ook jij zal stralen als jezelf en als moeder.

<3 Iris Tjaden

Waardevol artikel? Help ons mee om iedereen goed te leren omgaan met zijn of haar gevoeligheid. Dit doe je door onze content te delen op sociaal media of via de deel-knop. Heb je een vraag over jouw gevoeligheid? Wij bespreken jouw vraag in de Gevoelig Zijn podcast! Ga naar gevoeligzijn.nl/vraag. <3 Gevoelig Zijn

Illustratie: © Madelief de Graaf | Liefwerk