Herken je dat? Je staat voor een lastige beslissing en twijfelt wat je moet doen. Je vraagt het advies van je partner, een vriend(in), een collega, je ouders. En allemaal zeggen ze wat anders. Of – misschien wel erger nog: ze geven allemaal hetzelfde advies, dat diep van binnen voor jou eigenlijk helemaal niet goed voelt. Je denkt er nog eens over na. Somt de plussen en minnen van elke mogelijkheid op, streept de voordelen tegen de nadelen weg. En doet datzelfde rondje in je hoofd nog een keer of zes. Of tien. Of twintig.

De kennismaatschappij

In onze huidige maatschappij zijn we vooral gericht op ons weten, onze kennis, ons brein, ons verstand. Dat komt doordat onze waarde meestal wordt afgemeten aan schoolrapporten, diploma’s, cv’s, de hoogte van onze functie. Maar zal ik je eens wat vertellen? De antwoorden op vragen die gaan over jou persoonlijk – over banen die bij jou passen, nieuwe liefdes, een volgende stap in je leven, met welke mensen je moet omgaan – die vind je niet in boeken of op Wikipedia, in je hoofd of bij een ander. De antwoorden op vragen over jouw leven vind je alleen… tromgeroffel… in jezelf. In je lijf.

Zachte fluistering

Eigenlijk niet echt een verrassing, wel? En toch zetten we continu ons hoofd aan het werk als het om levensvraagstukken gaat. Terwijl we allemaal – ja, allemaal – een enorme innerlijke wijsheid in ons hebben. Het punt is dat deze behoorlijk overschreeuwd is geraakt door de focus op de kracht van ons verstand en de adviezen van Jan en alleman. Door stemmen van onze ouders, leraren, onze baas, vrienden, reclames. En last but not least door onze eigen gedachten. Onze intuïtie is daardoor bij veel mensen verworden tot een heel zachte fluistering, die je bijna niet kunt horen. Laat staan verstaan. Maar ik garandeer je dat het de moeite waard is om dat stemmetje weer te leren horen. Want het kent alle antwoorden en heeft het altijd – echt altijd – bij het rechte eind.

Word stil en voel

Onze stem van onze intuïtie fluistert ons de hele dag door dingen in. Hele wijze, liefdevolle wetenswaardigheden, tips en adviezen. Je moet alleen wel je best doen om het te horen. Hoe je dat doet? Eigenlijk heel simpel: door stil te worden. Door in jezelf te duiken en te voelen in plaats van te denken. Ga met je aandacht naar die knoop in je maag, die brok in je keel, die vlinders in je buik of de kippenvel op je arm. En voel wat je lichaam je te vertellen heeft. Let ook op je woordgebruik: zeg niet ‘laat me eens even denken’, maar zeg: ‘dat ga ik eens even laten bezinken (lees: voelen)’. Het is even wennen misschien, maar het werkt als een tierelier. En als je advies krijgt van een ander, zeg dan dankjewel en voel of het iets raakt bij jou van binnen. Onderzoek het met je gevoel, in plaats van met je verstand. Maar geef vooral het zachte stemmetje van jouw innerlijke ik de ruimte. Want die en alleen die weet wat het beste is voor jou.

Hartegroet,

Dorien Bastiaans

Waardevol artikel? Help ons mee om iedereen goed te leren omgaan met zijn of haar gevoeligheid. Dit doe je door onze content te delen op sociaal media of via de deel-knop. Heb je een vraag over jouw gevoeligheid? Wij bespreken jouw vraag in de Gevoelig Zijn podcast! Ga naar gevoeligzijn.nl/vraag. <3 Gevoelig Zijn

Foto: © Claudia Hendriks