Niets kan zo spannend zijn als het niet weten. Niet weten waar je aan toe bent, onduidelijkheid over je volgende stap of zomaar ineens op vakantie de weg kwijt zijn. Veel van dit soort situaties leiden tot stress en gevoelens zoals onzekerheid.

Zekerheid, duidelijkheid of de stap in het onbekende
Heb je je weleens de vraag gesteld waarom je alles wilt weten? Waarom je het fijn vindt om zekerheid en duidelijkheid te hebben? Het kan zo zijn dat je zekerheid nodig hebt om het gevoel te hebben ergens controle over te hebben. Het kan ook zo zijn dat je jezelf graag op bekend terrein bevindt omdat het veilig voelt en jij hier het beste weet wie je bent. Maar heb je ook weleens een ervaring van avontuur beleefd omdat je je liet leiden door je gevoel of door het idee van een ander? Misschien was het spannend, maar oh, wat heb je er nog lang over nagepraat. De stap in het onbekende en de onzekerheid was blikverruimend en verrassend.

Zekerheid voor alles
In de huidige maatschappij laten we ons vaak leiden door zekerheden: we werken met de zekerheid op pensioen, we maken afspraken met onze familieleden omdat we elkaar anders nooit zien (tja, die agenda loopt nu eenmaal vol), we sluiten verzekeringen af om  onze gezondheid, huis en inkomen veilig te stellen. Zeggen JA tegen het vaste contract dat we aangeboden krijgen van onze baas, terwijl we het niet de leukste baan vinden. Want, ‘zekerheid voor alles.’

Geleefd in onzekerheid
Toch heeft de mensheid lang in onzekerheid geleefd en lieten we ons leiden door onze eigen natuur en onze intuïtie. We trokken als ontdekkingsreizigers over land en over zee, niet wetend waar we de volgende dag terecht zouden komen en wie we zouden ontmoeten. Laat staan dat we een kaart hadden voor onze route en we niet eens het bestaan af wisten van bepaalde werelddelen.

Toen we in steden gingen wonen bleef de onzekerheid nog lang bestaan: we hadden geen verzekeringsmaatschappijen waar we een verzekering konden afsluiten en we deden niet aan werkcontracten en afspraken maken. Je kwam namelijk gewoon langs bij de tandarts als het jou uitkwam. Eigenlijk leefden we op basis van vertrouwen met elkaar. Als in een natuurlijke flow.

“Zelf vind ik dit een hele mooie instelling. Soms wordt ik moe van het weer moeten afsluiten van een verzekering, het ondertekenen van een contract of kopen van weer een nieuwe agenda om mijn afspraken van 2020 alvast erin te zetten. Want, zo gezegd: alles voor de zekerheid. Dit alles haalt het onzekere uit mijn leven weg, terwijl deze elementen voor mij juist een voorwaarde zijn voor avontuur en plezier!”

De invloed van gevoeligheid
Gevoeligheid heeft invloed op de mate waarin we open staan voor onzekerheid. Het schijnt zo te zijn dat mensen die gevoeliger zijn, eerder durven af te stappen op nieuwe situaties en aanvoelen als er ‘iets nieuws’ aankomt. Toch blijft het lastig voor velen om ons te verbinden met onzekerheid en het niet weten want het schept onrust en ongemakkelijkheid. Maar hoe zou het zijn als we de onzekerheid er gewoon laten zijn? We het verwelkomen als een nieuwe kans, een mogelijkheid.

Je wilt groeien
Wanneer je uitgaat van de stelling: groei is de voorwaarde voor geluk, kun je jezelf afvragen of je meer groeit van het hebben van veel zekerheid in je leven of juist van meer onzekerheid in je leven. Met onzekerheid bedoel ik dat je niet (altijd) weet hoe iets gaat eindigen en je jezelf over durft te geven aan spontane uitnodigingen, ontmoetingen of durft toe te geven aan iets nieuws.

“Na mijn middelbare school wist ik als enige van de klas niet wat ik wilde. Volgens sommige was ik onzeker over mijn toekomst. Dat was overigens helemaal prima voor mijzelf, maar mijn omgeving was er -zacht uitgedrukt- niet oké mee. Wekelijks vroegen mensen aan mij: Weet je het al? Heb je al een keuze gemaakt? Pas toen zag ik in dat in deze maatschappij het niet weten’ wordt beschouwt als ‘raar afwijkend gedrag.

En toch, ik bleef er helemaal oké mee. Mensen maakten zich naar mijn idee druk om niets. Ik genoot van het avontuur en het niet weten. Het gaf me de ruimte om te ontdekken wie ik ben op het pad van mogelijkheden én ik ging veel meer varen op mijn intuïtie. Een plan had ik niet, maar dat was niet erg, per dag bekeek ik wat ik wilde en hoe ik dat wilde organiseren. Soms lagen er wel kleine afspraken vast, maar ik liet me vooral leiden door het onbekende en dat gaf me een enorm gevoel van vrijheid en het schiep vertrouwen in mezelf. Ik leerde dat zekerheid vooral gaat over vertrouwen: in jezelf en in het universum. Het zetten van een intentie hielp me daarbij: elke keer wanneer ik een intentie zette voor de dag, leek het alsof ik een briefje stuurde naar het universum met de boodschap erop omdat te gaan waarmaken. Soms moest ik even geduld hebben voordat het in mijn leven was, maar meestal ontving ik al snel een antwoord, en was het er dezelfde dag gewoon.

Vertrouwen in dat het ging lukken schiep zekerheid.”

Vertrouwen op onzekerheid
Hoe zit dat in jou leven? Durf je de touwtjes los te laten of hou je ze liever stevig vast? En wat doe je nu niet omdat je liever voor zekerheid kiest?

Het meer leren vertrouwen op onzekerheid kan nieuwe kanten van jezelf spiegelen die je nog niet kent. Het schept ruimte voor avontuur en plezier. Het maakt de gewone dingen wat minder serieus. Laat je leiden door je intentie en stel je open op voor het onverwachte.

Veel geluk,

<3 Sara Eenhoorn

Waardevol artikel? Help ons mee om iedereen goed te leren omgaan met zijn of haar gevoeligheid. Dit doe je door onze content te delen op sociaal media of via de deel-knop. Heb je een vraag over jouw gevoeligheid? Wij bespreken jouw vraag in de Gevoelig Zijn podcast! Ga naar gevoeligzijn.nl/vraag. <3 Gevoelig Zijn

Foto: © Claudia Hendriks