“Het is weer begin van de week, einde van de vakantie. We hebben veel meegemaakt en ook vooral weer veel van elkaar geleerd. Papa heeft je afgezet bij school en je had er weer zin in. Zelf was ik thuis en zette een muziekje op…”

De kracht van muziek

Ik heb een lijstje waar al mijn favoriete muzieknummers op staan met voor mij een betekenis. Elk liedje brengt mij terug naar een moment of gedachte, soms verdrietig soms blij.

Muziek is waar wij in mijn gezin enorm blij van worden, van de teksten en van het dansen. Regelmatig kunnen we dan ook liedjes voor elkaar opzetten. Dat ene liedje dat net even dat zegt wat jij zo belangrijk vindt voor de ander.

Bij het ene liedje ervaar ik rust en bij het andere dans ik met je broertje door de kamer. Ik maak een lekkere koffie en denk aan jou hoe jij de dag beleefd. Er zal vast weer veel op je afkomen, al de nieuwe leerstof, de kindjes en prikkels van alles om je heen. Het is altijd weer even wennen van het lekker thuis zijn en kunnen bewegen zoals jij wilt tot weer naar school gaan en in het rijtje blijven, opletten en vooral niet te druk zijn. Ik heb een briefje in je lunchbox gedaan, ik hoop dat je het leest… Er staat op dat ik zo trots op je ben!

De gehele dag denk ik terug aan de afgelopen weken. Het samenzijn heeft mij veel vreugde gegeven maar het besef dat je al zo groot bent hakte er ook goed in. In gedachten verzonken terug naar afgelopen weken dwaal ik af naar het verleden.

De vraag

De vraag die ik mezelf stel is: had ik dingen ook anders kunnen doen? Jij en ik mijn lieve meisje hebben veel meegemaakt en de weg was soms best hobbelig, als we dan daar waren gekomen waar we weer op een lijn zaten was dat gevoel ook weer zo fijn!

We waren het niet altijd eens en ik was ook niet altijd pedagogisch verantwoord in mijn doen. Soms zittend met mijn handen in het haar heb ik mij nachtenlang wakker gehouden met hoe we wat konden doen. Ik heb jou altijd willen begeleiden, je aan je hand door het leven willen meenemen, maar er komt uiteindelijk een tijd dat ik me realiseer dat ik je in sommige dingen ook moet loslaten.

Dat ik op schooluitjes niet altijd jouw rots kan zijn of op het sportveld niet altijd jouw persoonlijke coach vinden jij en ik  lastig maar ook dat hoort erbij.

Ik heb vertrouwen en wel in jou. Je bent mooi in je denken en doen. Het is niet altijd makkelijk maar ook jij kan eigen keuzes maken met mij in jouw schaduw.

Ik zal altijd achter je staan of ik nu bij je ben of niet.

In elke dag zitten nog hobbels maar ook in elke dag hebben we weer deze mooie momenten waar we weer samen komen. Samen op dat punt waar het voor ons het beste voelt……

Thuis….

Ik haal je op van school je bent stil. Eenmaal thuis aangekomen wil je nooit meer naar school sterker nog je wilt naar een andere school… alles was stom en veel gebeurd.

Ook deze dag zat weer vol met hobbels, momenten waarop je het liefst wilde verdwijnen en op verkeerde momenten in het middelpunt stond voor jouw gevoel.
We praten en relativeren samen, we bekijken de verschillende situaties en we pluizen deze uit tot op het laatste pluisje.

Mijn hart breekt als ik je zo zie zitten, je begint ons tafelgesprekje na school altijd met alles dat niet goed ging. Je had een conflict met iemand of voelde je niet begrepen. Dat je iemand hebt geholpen of bijvoorbeeld een goed cijfer hebt gehaald laat je altijd achterwege.

Uiteindelijk komen we ook hier weer uit en het viel best mee. Je hebt het goed gedaan. “Het was veel hè lieverd?”’ zeg ik tegen jou als je met de laatste traan over je wang bij mij op schoot zit. Helaas we kunnen niet alles op onze manier doen, de manier waarop het voor jou zo prettig voelt. We doen het goed zo en ik ben heel trots op je!

Je blijft heel erg jezelf en toch verleg je ook steeds een beetje je grenzen maar zo dat het voor jou goed voelt.

Uit jezelf zei je laatst ineens tegen mij: “mama, ik ben al bijna tiener”. En inderdaad lieverd dat ben je, maar in mijn ogen blijf je altijd mijn lieve kleine meisje… waar ik een lach en traan mee deel en die altijd het centrum van mijn wereldje zal zijn.

Ik laat je los maar wel maar voor eventjes……

Liefs,

<3 Iris Tjaden

Waardevol artikel? Help ons mee om iedereen goed te leren omgaan met zijn of haar gevoeligheid. Dit doe je door onze content te delen op sociaal media of via de deel-knop. Heb je een vraag over jouw gevoeligheid? Wij bespreken jouw vraag in de Gevoelig Zijn podcast! Ga naar gevoeligzijn.nl/vraag<3 Gevoelig Zijn

Illustratie: © Madelief de Graaf | Liefwerk