Hier en Nu zijn.
Een gegeven wat je vaak hoort, maar we weten vaak niet wat het eigenlijk is.

Wanneer ben je nu echt Hier en Nu?
Als je echt Hier en Nu bent, is dat een intieme aangelegenheid elk moment. Ik noem het ook wel : intiem zijn met wat er is.

Wanneer zijn we intiem met wat er is?
Meestal zitten we zo vol met gedachtes dat we daardoor helemaal NIET intiem zijn met wat er is. Onze aandacht gaat uit naar het denken. We zijn bv in gesprek met een ander, maar ondertussen is onze aandacht bij allerlei gedachtes en denken we over wat we willen gaan zeggen. Of we vinden het gesprek of situatie niet leuk en onze aandacht is overal en nergens. We maken een wandeling maar zijn verdiept in allerlei gedachtes. Je bent verdrietig of boos en belandt in allerlei verhalen in je hoofd. Je voelt je rot en zoekt naar afleiding. We zijn aan het schoonmaken en ondertussen hop je van het ene onderwerp in je hoofd naar het andere.

Wat als je WEL intiem bent met wat er is, WEL totale aanwezigheid?
Je bent in gesprek en je aandacht is totaal bij wat er is. Je hoofd is leeg en de woorden vloeien vanzelf uit je mond. Je beleeft de zintuigen vol aan. Je hoort niet alleen wat er gezegd wordt, je voelt en ziet ook wat er gebeurt. Je bevindt je in een vervelende situatie, maar je blijft bij wat er gebeurt. Je voelt de sensaties, je ziet wat er gaande is. Je bent boos of verdrietig en je blijft aanwezig wat er gebeurt, alle sensaties zijn voelbaar. Je voelt je rot en beleeft het gevoel in je lijf en voelt wat deze energie wilt uitdrukken. Je maakt een wandeling en beleeft via de zintuigen alles wat er gebeurt. Je voelt de wind, je ziet alles om je heen. Je hoort de geluiden. Je denken is stil. Je bent aan het schoonmaken en je aandacht is bij wat er gebeurt. Je voelt de spons, je voelt de beweging en gaat op in de handeling.

Het is een intieme aangelegenheid, want je hele wezen is erbij betrokken.
Intiem zijn is hartsvol, een liefdes-staat vol levendigheid.

Ja, nu voel ik dat ik leef. <3

Seraphim Berger

Waardevol artikel? Help ons mee om iedereen goed te leren omgaan met zijn of haar gevoeligheid. Dit doe je door onze content te delen op sociaal media of via de deel-knop. Heb je een vraag over jouw gevoeligheid? Wij bespreken jouw vraag in de Gevoelig Zijn podcast! Ga naar gevoeligzijn.nl/vraag. <3 Gevoelig Zijn

Foto: © Claudia Hendriks