Dansen met het moment, ofwel flowen, brengt vaak verrassende situaties met zich mee die je vooraf niet had kunnen bedenken. Overgave aan dit onbekende geluk is dikwijls erg moeilijk. In dit artikel lees je over de overgave aan flow en hoe je dit toepast in je dagelijkse leven.

Blokkades
Soms lopen situaties anders dan je had gedacht. Deze veranderingen kunnen je uitnodigen tot verzet. Iedereen kent het gevoel wel van weerstand tegen bepaalde gebeurtenissen. Bijvoorbeeld de stress of boosheid die ontstaat wanneer je geliefde het uitmaakt, of als je hoort dat je je baan kwijt bent. Maar ook de irritatie of frustratie bij kleinere gedoetjes zoals een lekke band, een uitgevallen trein of een omgegooide planning. Je baalt dat het anders gaat dan verwacht. Wanneer je weerstand biedt tegen die veranderingen, steek je energie in het blokkeren van de flow.

Blokkeren van flow komt er op neer dat je ergens anders wilt zijn dan waar je nu bent. Hierdoor ontstaat er een spanningsboog die je kan voelen als stress. Veel mensen zijn in hun dagelijkse leven bezig met blokkeren van flow door ontkenning van wat er zich in het moment aandient. Tegelijkertijd zijn het juist die mensen die stress ervaren, die nog meer behoefte hebben aan ontspanning omdat de situaties die ‘tegenzitten’ zoveel energie kosten.

Flow
Flow is het optimaal beleven van het moment. Wanneer je je hieraan durft over te geven, gaat de waarde van het moment zelf vóór je werken. Vanaf dan zit het je steeds meer mee. Flow is een opeenstapeling van aandachtige momenten die elkaar naadloos opvolgen. Je bent zo één met die opeenvolging van momenten dat de tijd niet meer lijkt te bestaan.

Flowen betekent geen weerstand bieden tegen wat het moment je wilt laten zien en beleven. Om echt te kunnen flowen is het noodzakelijk om open te staan voor de lessen die verscholen zitten in de situaties die zich voordoen. Ongeacht of dit positief of negatief is. In flow laat je je niet weerhouden door een oppervlakkige ‘tegenslag’ maar kijk je naar de dieperliggende betekenis of de beweging die de situatie voortbrengt wat vaak erg verrassend kan zijn. Net zoals bij dansen op muziek, kun je voelen wat het ritme en de tune van de flow is en daarop meebewegen. Het brengt je altijd verder. Flowen is als een organische dans, waar het moment zelf je zal leiden.

<3 Heleen Reijnierse

Waardevol artikel? Help ons mee om iedereen goed te leren omgaan met zijn of haar gevoeligheid. Dit doe je door onze content te delen op sociaal media of via de deel-knop. Heb je een vraag over jouw gevoeligheid? Wij bespreken jouw vraag in de Gevoelig Zijn podcast! Ga naar gevoeligzijn.nl/vraag. <3 Gevoelig Zijn

Foto: © Claudia Hendriks