Je kent het misschien wel: even in de trein je inkomende berichten controleren en nieuwe appjes beantwoorden of in de kassarij even snel door je Instagram-account scrollen. Social media kan ieder vrij gaatje opvullen zonder dat je het doorhebt. Vooral appen kan je zo enorm in die o zo comfortabele contact-bubbel brengen. Want zo heb je tijd om na te denken over wat je zegt en hoé je het zegt en bovendien kun je reageren hoe en wanneer je maar wilt. Het is naast makkelijk ook fijn en veilig.

Digitale verwarring
Door de komst van smartphones, social media en apps, raken we enerzijds met meer en meer mensen verbonden en anderzijds raken we steeds meer uit verbinding en uit echt contact. Huh, dat klinkt dubbel? Het verschil van echt met iemand praten, echt naar iemand luisteren en daarop reageren heeft een heel ander effect dan wanneer je vanachter een 10x10cm schermpje een gesprek probeert te voeren.

Ben je ook weleens in een digitale verwarring terecht gekomen met iemand tijdens een app-gesprek? Je kreeg een bericht van de ander terug maar begreep de betekenis er niet van. Of je vond de emotion die iemand stuurde misplaatst of overdreven. Het gevolg: digitale verwarring over de betekenis van het bericht.

Het belang van non-verbale communicatie
We proberen ons gevoelens over de app uit te drukken (blijheid, boosheid, verdriet, gelukkigheid, angstig) maar vergeten dat een emotion of woorden ons eigenlijk tot op een zeker niveau daarin beperken door de non-verbale communicatie die er aan ontbreekt. Door non-verbale communicatie voelen we de intentie waarmee iemand iets zegt en ervaren we de daadwerkelijke betekenis en oprechte emoties waarmee iemand iets probeert over te brengen. Dit is van belang om te kunnen begrijpen wat iemand nu precies zegt en dat heeft weer tot gevolg hoe wij het interpreteren en hoe wij dan reageren.  Door een gebrek aan non-verbale communicatie ontstaan er vaker vooroordelen, discussies en verkeerde interpretaties.

Op zoek naar de ideale vrouw en ons super-zelf
Daarnaast zorgen platformen als bijvoorbeeld Facebook en Instagram ervoor dat we ons verbonden voelen met een plaatje of een beeld dat we van iemand hebben. Niet met de persoon zelf. We gaan op zoek naar de geschikte partner, de ideale vrouw en ons super-zelf. Kortom: we veranderen het beeld dat we hebben over onszelf en anderen en doen er alles aan om in verbinding te komen met de ander. Tegelijkertijd zijn we doodsbang om afgewezen te worden. Met als gevolg dat wat we posten of schrijven moet vooral leuk, origineel en inspirerend zijn.

Het opvullen van de leegte
Die angst voor afwijzing nemen we mee ons gewone leven in. We vertellen maandagochtend op ons werk veel liever over hoe leuk het weekend is geweest in plaats van dat wat ons echt bezig houdt in het leven. We houden hiermee echte, diepere verbinding en oprechte interesse in elkaar, steeds meer af. En dit voelen we bijvoorbeeld als we ‘s avonds thuis zitten op de bank terug in ons leven in de vorm van een bepaald gemis, tekort aan iets of een gevoel van leegte. De reactie daarop? Op zoek naar iets dat die leegte opvult, dus zoeken we ons telefoon weer op en kruipen opnieuw achter het schermpje.

De prijs die we betalen
Echter dit ‘vermooien’ van onszelf en onze levens op social media, heeft een prijs. Net als het moeilijk alleen kunnen zijn met onszelf. Het is de prijs die we betalen door onzekerheid, ontevredenheid, perfectionisme, burn-out, telefoonverslaving, ongelukkigheid en het mijn-leven-moet-altijd-leuk-zijn-syndroom. Laat staan wat voor anderen gevolgen er nog zijn door veel digitaal gebruik. Het resultaat: we raken uit contact met wie we zijn, plannen agenda’s vol om maar niet met die leegte te zijn en vriendschappen krijgen niet meer de diepgang die ze vroeger hadden.

Veranderde focus
Vóór social media een hype werd, waren onze gesprekken misschien spontaner, opener en echter. We maakten onszelf wat minder belangrijk en waren bereid er te Zijn zonder iets terug te verwachten. Tevens mochten ook de niet-leuke dingen in het leven besproken worden. Er was plaats voor emotionele ontlading, rouw en verwerking.

Tegenwoordig kroppen we het op of uiten we ons op Facebook met een boos bericht over waar we mee zitten of zetten we onze gevoelens om in emotions over de app. Vroeger maakten we sneller een praatje met de caissière in de supermarkt en namen kruiswoordpuzzels en spelletjes mee de trein in. We fietsten langs een vriend om ons verhaal te uiten en op die manier konden we ons goed emotioneel ontladen. Er was meer aandacht voor de buitenwereld en verbinding met de buitenwereld in plaats van een naar binnen gerichte aandacht die volledig op het ego is gericht.

“Kortom, social media en apps kunnen een behoorlijke impact hebben op onze relaties en de mate waarin we met onszelf en onze omgeving verbinden. Hoe zijn jouw relaties van tegenwoordig? Zijn ze betekenisvol? Diep of juist oppervlakkig? Met wie zou je graag vaker live willen afspreken en wat zou je dan doen? “

Tip: There’s no WIFI in the forest, but you will find a better connection! 🙂

Veel geluk,

<3 Sara Eenhoorn

Waardevol artikel? Help ons mee om iedereen goed te leren omgaan met zijn of haar gevoeligheid. Dit doe je door onze content te delen op sociaal media of via de deel-knop. Heb je een vraag over jouw gevoeligheid? Wij bespreken jouw vraag in de Gevoelig Zijn podcast! Ga naar gevoeligzijn.nl/vraag<3 Gevoelig Zijn

Foto: © Claudia Hendriks