Lang was ik grenzenloos: in de vorm van pleasen, goed willen doen, aardig gevonden worden. Ik gaf alles van mezelf weg, mijn energie, tijd en liefde. Alles om liefde te ontvangen, oprechte aandacht en waardering. Alles om lief, aardig gevonden te worden en voor mensen goed te zijn en te zorgen. Maar was ik in het hele verhaal? Mijn eigen grenzen was ik compleet overgegaan, waren vervaagd, niet meer zichtbaar en ik cijferde mezelf compleet weg. Het had net zoals je op wilde zee zat, het effect van golven die overspoelen en overroelen.

Een stuurloos schip, wat op de rotsen zou strandden, als ik niet het stuur in eigen handen zou terug pakken. Op dat moment had ik geen energie meer over en was veel moe, dat was de ommekeer tot verandering om de reflectie te gaan zien, wat mij gespiegeld werd. Het roer moest om, ik mocht mezelf gaan zien, mijn spiegelbeeld in de spiegel. Wie was ik en wat wilde ik? Voelen wat ik nodig had.

Zelfliefde en de reflectie van spiegels in de buitenwereld

Ik kreeg het inzicht dat de buitenwereld zou veranderen, qua reflectie, weerkaatsing, als ik anders ging kijken naar mezelf in de spiegel, een verandering door ging doorvoeren en mezelf een andere spiegel voor hield, als ik ging luisteren naar wat ik nodig had, mezelf eens liefde mocht gaan geven, mezelf zien staan, mocht luisteren en voelen en mocht zorgen voor mezelf: zelfliefde.

Alsof je een steentje in het water gooit en je een rimpeleffect krijgt, alles beweegt mee en is in beweging. Alles reflecteert. De weerspiegeling, het spiegelbeeld weerkaatst in het water en of het felle licht weerkaatst in je ogen, dan kan je niet anders dan het felle licht te zien en het te omarmen. Alles laten zijn, zoals het zich aandient, het te zien, inzichten en te kiezen voor jezelf, persoonlijke groei en ontwikkeling. De buitenwereld, zijn spiegels, ze spiegelen alles van jou. Als je weerstand bied of kiest voor jezelf krijg je meer hobbels, uitdagingen of juist testen om te kijken of je het aan kunt op je pad, of kom je tot inzichten, het kantelpunt en geef je er aan over en ga je aan de slag met verwerken en helen en jezelf de liefde geven die je nodig hebt?

Vergeving en dankbaarheid

Wat ik nodig had? Vergeving: ik vergaf mezelf en alle dierbare mensen om mij heen. Ik kwam tot het inzicht dat ik mezelf niet meer weg ging geven om liefde en waardering te krijgen, maar dat ik mezelf deze liefde, waardering en aandacht mocht gaan geven. Ik niet meer de zorgrol op me hoefde te nemen, voor iedereen goed doen en zorgen,maar nog beter voor mezelf mocht zorgen, mezelf niet hoefde weg te cijferen of in hoek te zetten, dat ik nu mijn grens aan mocht geven. Dankbaar zijn en koesteren voor alles wat er wat er wel in mijn leven aanwezig is. Dankbaar voor alle kleine dingen in het leven, alles wat zichtbaar is met je zintuigen, een ondergaande zon, een mooie lucht, dierbare mensen in mijn leven. Ik mocht voor het eerst in mijn leven mezelf op de eerste plek zetten en waar ik eerst de overtuiging had dat dat egoïstisch was om aan jezelf te denken, voor jezelf zorgen, werd het nu een noodzaak.

Zelfzorg, vanuit liefde & vertrouwen, respect, acceptatie en waardering

Nu besef en weet ik het dat een slimme en goede keuze is om voor jezelf te kiezen, het heeft juist met intelligentie te maken. Want wie doet het anders, wie zorgt er voor jou als je niet voor jezelf zorgt? En als je goed voor jezelf zorgt, kun je er juist meer voor anderen staan en zorgen, je hebt genoeg tijd, liefde en aandacht over.  Ik leefde constant in het het rood, qua termometer, ik verbruikte mijn levensenergie, mijn reserve tank met energie, waardoor ik niks over had voor mezelf. Ik mocht nu zorgen eerst dat mijn tank vol was, vol met levensenergie en dat ik zorgde voor ontlaad en oplaadmomenten. Zodat ik genoeg levensenergie over had voor anderen, maar niet alles van mezelf weg ging geven automatisch .Waardoor ook de buitenwereld ook niet meer, als fel zonlicht weerkaatst in je ogen, de grote golven veranderen in rustig vaarwater. En jezelf complete rust en liefde kan ervaren, rust i.p.v onrust in je lijf, omdat je goed voor jezelf zorgt en je eigen tijd. Me time pakt, oprechte aandacht geeft, het jezelf gunt, waard vind om liefde te geven, dan zul je het ook liefde mogen ontvangen. Zonder moeite te hoeven doen en alles vanzelf naar je toe mag stromen. Want alles is energie en heeft aantrekkingskracht en als je de juiste energie laat stromen, zal je de juiste energie aantrekken.

Veel liefs,

Shirley van Wessel

Waardevol artikel? Help ons mee om iedereen goed te leren omgaan met zijn of haar gevoeligheid. Dit doe je door onze content te delen op sociaal media of via de deel-knop. Heb je een vraag over jouw gevoeligheid? Wij bespreken jouw vraag in de Gevoelig Zijn podcast! Ga naar gevoeligzijn.nl/vraag. <3 Gevoelig Zijn

Foto: © Claudia Hendriks