Veel gevoelige mensen nemen ongewenst de emoties over van anderen, of zij merken op dat zij beïnvloed worden door negatieve energie uit de buitenwereld. Daarom hoor ik mensen vaak zeggen: “Ik wil mij afsluiten voor emoties van anderen” of “Ik wil mij afsluiten voor negatieve energie”. Dat begrijp ik ontzettend goed, want het overnemen kan erg vermoeiend zijn. Maar… afsluiten is niet de oplossing! Sterker nog, het brengt je in meer problemen.

Afsluiten als toverwoord
Als je merkt dat je emoties of negatieve energieën overneemt, wil je daar zo snel mogelijk vanaf. Het internet staat vol met adviezen en tips over hoe jij je kunt afsluiten. Het lijkt wel alsof iedereen elkaar herhaalt met ‘afsluiten’ als toverwoord.

Je vindt adviezen voor het afsluiten van je complete energieveld tot het doorknippen van verbindingen. Ondersteund met het visualiseren van wortels in de grond of jezelf in een glazen bol zetten. Lukt dat niet in één keer? Dan moet je meer oefenen! Maar misschien is dat wel niet de oplossing?

Onjuiste informatie door onwetendheid
Artikelen over afsluiten zijn vaak met de beste intenties geschreven. Toch creëren deze artikelen een blijvende stroom van onjuiste informatie. Door onwetendheid hebben mensen de neiging om elkaar te gaan herhalen. Dit stelt hen niet in staat zelfstandig de theorie te onderzoeken. Hierdoor staat een groot deel van het internet vol met tips om jezelf af te sluiten. Dat is absoluut goed bedoeld, echter zit er een gevaar aan jezelf afsluiten.

Het gevaar van afsluiten bestaat uit twee elementen:

1. Afsluiten is ook écht afsluiten.
Het is onmogelijk om je in hetzelfde moment af te sluiten voor het ‘negatieve’ en toch te blijven openstaan voor het ‘positieve’. Dus op het moment dat jij jezelf afsluit voor de negatieve energie, sluit je jezelf ook af voor de positieve energie. En wat daar nog bij komt is dat wanneer jij jezelf afsluit, je de natuurlijke stroming van energie blokkeert waardoor je je niet beter, maar alleen slechter kunt voelen.

2. Afsluiten is niet meer voelen.
Het niet voelen van die negatieve energie of emotie is een begrijpelijke wens wanneer je teveel voelt door het steeds overnemen van vervelende emoties of energieën. Wanneer jij jezelf afsluit betekent dit dat je je ook afsluit van voelen. Maar als jij jezelf afsluit van voelen, sluit je jezelf af van het allerbelangrijkste… Namelijk de oplossing.

Voelen is dé oplossing!
Als jij jezelf afsluit van voelen, sluit jij jezelf ook af van de oplossing. Want… voelen is dé oplossing.

Laat mij het je uitleggen: het gaat hier niet om het voelen van hetgeen buiten jou, maar juist om het voelen van hetgeen binnen jou. Het voelen van dat wat leeft binnen in jou zorgt voor het voelen van de verbinding met jezelf. Doordat jij de verbinding met jezelf voelt, voel je wat van jou is en tegelijkertijd wat uit de buitenwereld komt. Hierdoor ben je weerbaar voor de emoties en energieën uit de buitenwereld.

Kies voor verbinding
Vanaf nu wil je jezelf niet meer afsluiten, maar ervoor kiezen de verbinding met jezelf te voelen. Maar hoe maak en voel je de verbinding met jezelf? En misschien nog belangrijker: hoe behoudt je die verbinding? In deel 2 van dit artikel lees je daar meer over.

<3 Jim Landman

Waardevol artikel? Help ons mee om iedereen goed te leren omgaan met zijn of haar gevoeligheid! Dit doe je door onze content te delen op social media of via de deel-knop. Heb je een vraag over omgaan met jouw gevoeligheid? Wij bespreken jouw vraag in de Gevoelig Zijn podcast! Ga naar gevoeligzijn.nl/vraag. <3 Gevoelig Zijn